La diputada Carme Capdevila diu que el tancament d’aquest centre, amb més de 20 anys de funcionament, amb bons resultats i únic a la demarcació de Girona, suposaria fer un pas enrere en la reinserció de joves
La diputada d’ERC, Carme Capdevila, presentarà una proposta de resolució i una bateria de preguntes perquè Justícia no tanqui el centre de menors Montilivi de la ciutat de Girona. Capdevila ha dit que ‘si es produeix el tancament, estem fent un pas enrere en la reinserció de joves i no ens ho podem permetre’.
El Centre Educatiu Montilivi, únic centre a les comarques gironines va ser inaugurat el 1990, i té una molt bona trajectòria, amb un gran esforç de molts professionals. Té una capacitat per a 43 joves, i actualment n’hi ha 25.
Capdevila ha afegit que ‘en cap cas, la reinserció i educació dels joves ha de girar i ha d’estar supeditada a principis econòmics resultadistes, tal i com diu Justícia, ja que la millor inversió de futur per tota la societat és l’atenció als nens i joves en una etapa molt decisiva en la seva vida’.
La diputada republicana ha remarcat que amb el tancament, i amb la reubicació dels joves a altres centres catalans, lluny de Girona, no es compleix el contingut de la llei 5/2000, que remarca la necessitat que els joves compleixin les mesures prop del seu lloc de residència. ‘Si aquests joves es veuen desplaçats a altres centres, estaran més lluny de les seves famílies, qüestió bàsica en la seva reinserció. La distància fins a Barcelona no és llunyana per a qui té mitjans, però les dificultats de contacte són molt més dificultoses, tant per les visites com pel treball, ja que la majoria de famílies tenen unes condicions econòmiques molt deficitàries’.
Amb el tancament del centre Montilivi també es veurà afectada la proximitat amb el jutjat, amb el col•legi d’advocats o la incorporació a recursos normalitzats.
Capdevila ha explicat que des de Girona s’ha treballat molt els últims anys per a la inserció de joves, i tenint en compte que ja fa uns mesos es va tancar un mòdul, i que, per altra part, el pis d’inserció té places molt limitades i no pot assumir les funcions del centre, el tancament del Centre Educatiu Montilivi comportaria un retrocés amb tot el que s’ha aconseguit al llarg de molts anys.
Els programes de justícia juvenil han patit en sols dos anys un decreixement del 40% (de 43,5 milions d’euros el 2010 a 30,9 milions d’euros el 2012). Això posa al límit aquest programes.
ERC no ens creiem les dades que dóna la conselleria de Justícia (-4milions d’euros de manteniment del Centre Montilivi). El cost dels internats i el personal que els ha d’atendre seran els mateixos. Presentarem preguntes al Parlament per a què a veure aquest possible maquillatge dels números que fa el Govern.
La mesura fa saltar pels aires la bona predisposició de molt bons professionals de la justícia que han treballat per a la reinserció de joves, com també els principis rectors de la justícia juvenil. Tota la feina feta i tota la planificada queda supeditada a criteris d’estalvi econòmic que passen per sobre de les línies estratègiques, objectius i actuacions marcats en el Pla Director de Justícia Juvenil.