Carme Capdevila, diputada al Parlament |
ERC presenta un informe sobre els incompliments gironins en la xarxa de depuració d’aigües residuals. En total, s’han detectat 16 depuradores i 4 col·lectors que estan acabats i que només cal posar-los en funcionament
La diputada Carme Capdevila ha presentat aquest matí un informe sobre els incompliments gironins de l’Agència Catalana de l’Aigua en la xarxa de depuració d’aigües residuals. A les comarques gironines, hi ha un total de 16 depuradores i 4 col·lectors construïts que només cal posar en funcionament, la qual cosa suposa que els municipis no poden sanejar les aigües i no es poden evitar els abocaments d’aigües residuals a les lleres.
Aquest és el cas de Massanes, Vidreres, Parlavà, Flaçà, Llambilles, Quart, Fontcoberta, Camprodon, Queralbs, Molló, Pardines, Ogassa i Vilallonga de Ter. Tampoc s’estan executant projectes de connexió mitjançant col·lectors com és el cas de Cruïlles, Corçà, la Cellera de Ter i Fornells de la Selva. De les 37 actuacions planificades en el PSARU 2005, 18 estacions depuradores van entrar en funcionament i 20 equipaments ja construïts no s’han posat en funcionament.
La diputada Carme Capdevila, davant d’aquest panorama ha denunciat que s’està incomplint el pla de sanejament de 2005, i demana al Govern de la Generalitat que actualitzi o redacti de nou un pla de sanejament per a Catalunya. “Què és més car? El cost de la no actuació o la posada en funcionament de les depuradores i col·lectors construïts? La resposta és evident perquè no podem permetre que hi hagi municipis que hagin de continuar tirant les aigües residuals al riu”. “Des d’ERC demanem al Govern que no ho aturi tot, sabem que hi ha crisi, però no podem fer que aquesta sigui l’excusa que utilitzi el Govern sent inoperant en qüestions mediambientals”.
Això significa que:
-S’estan incomplint els objectius del Pla de Sanejament d’Aigües Residuals de Catalunya de 2005.
-Continuen els abocaments d’aigües residuals a la llera pública.
-S’incompleixen els objectius de la Directiva Europea sobre sanejament d’aigües urbanes.
-Indefensió dels alcaldes davant la Fiscalia de Medi Ambient quan aquesta persegueix els abocaments d’aigües residuals a la llera pública per causa de la no posada en funcionament de les depuradores.
-Abandonament de les instal·lacions construïdes i major despesa pública ja que s’han de reposar algunes instal·lacions que han patit robatoris i destrosses.
-Ineficiència de la inversió pública.
-Indefinició de les polítiques del Govern i desorientació del municipis sobre el futur del sanejament d’aigües residuals al país.
ERC presenta una bateria de preguntes i propostes de resolució destinades a:
-Posar en marxa immediatament les estacions depuradores construïdes
-Finalitzar totes les inversions que s’havien calendaritzat i previst en els pressupostos de la Generalitat, des d’estacions depuradores fins a connexió de connectors.
-Actualitzar i redactar un nou Pla de Sanejament d’Aigües residuals de Catalunya, que tingui en compte la realitat econòmica del moment, el compliment de la Directiva europea sobre el sanejament d’aigües residuals i permeti als ajuntaments catalans tenir una orientació clara sobre les actuacions futures de l’ACA.
-Liquidar als ajuntaments els deutes contrets per l’ACA per inversions compromeses i ja executades.
-realitzar un pla d’inversions que planifiqui la construcció de xarxes d’abastament d’aigua potable i potabilitzadores en petits municipis, per tal que aquests puguin complir amb la prestació del servei bàsic de subministrament d’aigua potable.