S’aprova una proposta de resolució d’ERC per instar al Govern a continuar col·laborant amb l’Ajuntament de Portbou per a trobar una solució que porti a bon terme la realització de l’Espai Walter Benjamin abans d’acabar el 2013

Pere Bosch
La Comissió d’Afers Institucionals ha aprovat una resolució presentada pel GP d’Esquerra, (transaccionada amb CIU) en la qual el Parlament de Catalunya insta el Govern a continuar col·laborant amb l’Ajuntament de Portbou per a trobar una solució que porti a bon terme la realització del projecte de l’Espai Walter Benjamin, abans de finalitzar l’any 2013, en el marc de la corresponent convocatòria pública de subvencions, quan aquesta es convoqui.


La proposta de resolució va ser presentada pel diputat d’ERC Pere Bosch, i transaccionada amb CiU.

Per ERC, l’Espai Memorial Walter Benjamin és molt important pel municipi de Portbou.

A banda del seu interès nacional i internacional, l’Espai Memorial Walter Benjamin ha de convertir-se, indubtablement, en una icona pel municipi de Portbou, un equipament destinat a revitalitzar l’activitat social, cultural i econòmica de la comarca i a garantir un número notable de visitants més enllà de la temporada estrictament estiuenca.

L’Espai Memorial Walter Benjamin de Portbou té un pressupost d’1,6 milions d’euros. Està previst executar-lo en diverses fases, la primera de les quals té aproximadament un pressupost de 600.000 euros, finançats per la Generalitat (272.631,13€) i els fons FEDER (325.000€, que provenen del programa Viure als pobles), gestionat pel Departament de Governació. També existeix una subvenció de la Diputació de Girona que complementa gairebé al 100% el cost total de la fase del projecte i un conveni amb al Departament d’Habitatge de la Generalitat mitjançant el qual s’aporta a l’Ajuntament de Portbou el 50% del cost de rehabilitació de la façana principal.

Atesa la impossibilitat de justificar la subvenció en el temps inicialment establert, el passat 18 d’octubre del 2011, l’Ajuntament de Portbou va sol·licitar una pròrroga; però aquesta petició va rebre una resposta negativa del govern de la Generalitat, argumentant que «no podem donar resposta afirmativa a la vostra petició atès que aquest supòsit no està recollit a les bases regulatòries de la convocatòria, essent el 15 de novembre de 2011, d'acord amb el punt 12 de l'ordre citada, la data límit per presentar la justificació corresponent de les inversions realitzades». Aquesta denegació ha obligat a aturar els treballs, donat que només es disposa d'una altra subvenció de la Unió Europea que sí havia donat pròrroga, però que era insuficient per acabar la fase que ara havia de començar. Al marge del perjudici directe, si la Generalitat no concedeix aquesta subvenció també es perdrà el Fons FEDER i el projecte corre el risc de quedar definitivament aturat.

Tot i aquesta denegació, fa pocs mesos la vicepresidenta del Govern i presidenta del Memorial Democràtic, Joana Ortega, va posar la creació i construcció del centre Walter Benjamin de Portbou com un exemple d'inversió per desenvolupar una determinada economia creativa; i va ratificar, en definitiva, el seu compromís per la Xarxa d’Espais de la Memòria i aquest equipament. De fet, el 25 de setembre de l’any passat, Joana Ortega va manifestar la voluntat del Govern «“de fer una aposta ferma i forta per impulsar la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya” i, dins d’aquest context, s’ha compromès a tirar endavant el projecte de l’Espai Memorial Walter Benjamin de Portbou»; tal i com es recull en el portal web del Departament de Governació i Relacions Institucionals.